Затвори
Нямате профил - регистрация
Забравена парола?
Затвори
Профил0
Количка0
Автомат

Автомат

Автомат – Automatic

Най-простичко казано, часовниците за такъв механизъм не изискват навиване или смяна на батерия, защото трупат енергия от движението на ръката ви. Неудобството се крие във факта, че спират, когато не ги носите известно време, и после отново трябва да се сверяват. Стандартният силов резерв на механичните автоматици ще издържи през цялата нощ, че и половината от другия ден. Добрата новина е, че вече има и модели с 8-дневен енергиен резерв. Предимствата на автоматиците са, че няма нужда всеки ден часовникът да бъде ръчно навиван, повишава се и точността.

История

През 1770г. от Perrelet изобретяват първият самонавиващ се механизъм, но чак през 1923г. британският часовникар Джон Харууд взима патент за своето изобретение на самонавиващ се механизъм за ръчен часовник.

Използвайки полукръгла тежест, която се завърта на 300 градуса и се “удря” в амортисьора на пружината, което се усещало и от носещият часовника, този дизайн е известен като “амортисьорен” дизайн. Часовникът работел само 12 часа след пълно навиване, а времето се настройвало посредством безела, защото липсвали съвременните системи за сверяване. С финансова помощ той създал хиляди часовници на базата на този нов механизъм, но за съжаление, в следствие на британската финансова криза от 20-те и 30-те години фалирал и компанията Harwood позволила на други фирми да използват дизайна.

Емил Борер, оглавяващ отдела за проучване и разработки във фабриката Rolex Bienne доразвил дизайна на Харууд и го използвал като база на механизмът Rolex caliber 620 Oyster Perpetual. Направените модификации позволявали ротора да се върти на пълни 360 градуса и в двете посоки. Това не само увеличило енергията, която се запазва в механизма, достигайки резервна мощност от 35 часа, а освен това го направил и по-приятен за носене. В резултат на това се появил и първият наистина практичен и издържащ дълго самонавиващ се ръчен часовник "Rolex Oyster Perpetual" – модел, който добре познаваме и днес.

Ползата при комбинирането на корпуса на “Oyster” с новоразработения автоматичен механизъм е, че вече не е било необходимо да се навива всеки ден и коронката се е използвала само за да се сверява с нея часа, което автоматично намалило амортизирането на водоустойчивите елементи на коронката и шанса тя да се забрави незавинтена.

През 1935г. Сър Малкълм Кембъл носи часовникът “Oyster Perpetual”, когато подобрява световният рекорд за скорост по земя с 300 км/ч. Той е написал: “Rolex-ът, който носих вчера по време на скоростното ми шофиране, все още работи без забележки, въпреки забележително тежките условия при употребата му”. Кембъл става първият представител на Rolex, който е от сферата на спорта.


Затвори
Здравейте, изберете как да се свържете с нас.