Затвори
Нямате профил - регистрация
Забравена парола?
Затвори
Профил0
Количка0

Любопитно

За активността, емоциите и пандемията

За активността, емоциите и пандемията

Искахме да напишем статия, която да е едновремемно интересна, информативна, свързана с ковид-времената, в които живеем, но не и натоварваща, защото от всякъде ни облъчват с...

Прочети

Емоция за Коледа – наръчник за подаръци 2020 г.

Емоция за Коледа – наръчник за подаръци 2020 г.

Covid, пандемия, lockdown, ограничения, забрани, извънредни положения – вече почти година на където и да се обърнем всичко, което виждаме, четем и дори усещаме, е свързано с тези думи. С тази статия казваме СТИГА! Защото светът не е спрял, няма и да спре, независимо какво се случва. И можем да изберем дали да живеем в него или просто да съществуваме. А какво по-хубаво изживяване в момента от това да се отдадем на мисли и емоции свързани с Коледа.

Прочети

Емоция за Коледа – наръчник за мъжки подаръци 2020 г.

Емоция за Коледа – наръчник за мъжки подаръци 2020 г.

Чудесно ръководство за избор на мъжки часовник според възрастовата група с надеждата това да улесни максимално избора ти.

Прочети

Емоция за Коледа – наръчник за дамски подаръци 2020 г.

Емоция за Коледа – наръчник за дамски подаръци 2020 г.

Чудесно ръководство за избор на дамски часовник според възрастовата група с надеждата това да улесни максимално избора ти на коледен подарък

Прочети

Водолазни часовници в Timer.bg

Водолазни часовници в Timer.bg

Независимо дали си професионален водолаз или предпочиташ да се гмуркаш свободен стил, без бутилка, винаги е добре да разчиташ на водолазен часовник. Виж как се тества един водолазен часовник, какво да търсиш при избора и нашите предложения в категория Водолазни часовници.

Прочети

Функция многодишен календар

Функция многодишен календар

Многогодишният (и вечният) календар е компликация, която най-общо казано може да отговори на въпроса “Какъв ден от седмицата е рождения ми ден след 3 години?” по възможно най-лесния начин. Това е една изключително любопитна допълнителна функция, която може да се намери в часовник като допълнение на стандартното отмерване на времето.

Прочети

Хронограф

Хронограф

Хронографът е часовник, който има вградена функция “хронометър”. Тук е важно да направим едно уточнение – на английски тази функция се нарича “stopwatch” - засичане на изтекло време от зададено начало (например при състезание). Тук идва лекото объркване, защото на български тази фукнция се нарича “хронометър” и тя е нещо различно, от понятието “Хронометър”.

Прочети

Турбийон

Турбийон

Устройство, което елиминира влиянието на земното притегляне върху точността на часовника. Принципът на действие е: жироскоп се затваря в системата зъбни колела, която го завърта около оста му веднъж за определено време, така че той не остава в едно положение под влияние на гравитацията.

Прочети

Противоударно устройство

Противоударно устройство

Различни методи се използват, за да подсигури работата на часовника след шок/удар - например специално фиксирани лагери (камъни) на вала, допълнителен корпус и др. В легендата се казва, че по време на парти Бреге, жаден за театрална публичност и с намерението да насочи вниманието към новият си часовник, е всял смут, изпускайки го на пода.

Прочети

Покритие

Покритие

Корпусът може да бъде позлатен или покрит с някакъв цвят, като позлатата може да бъде микронна или PVD. Микронната позлата се постига като върху метала се нанася златен слой чрез електролиза, който може да бъде с дебелина от 1 до 30 микрона.

Прочети

Навигационен часовник

Навигационен часовник

Часовник, който се използва за навигация, основно от пилоти на самолети или моряци. Към днешна дата тези часовници са по-скоро лукс, отколкото необходимост, но в не толкова далечното минало са били важна част от оборудването.

Прочети

Магнитна резистентност

Магнитна резистентност

Магнитните полета са една от основните причини за неточности при часовниците, а към днешна дата те са почти навсякъде. Заради двете деликатни пружини в механичните часовници, едната от които толкова тънка, че се нарича “hair spring” (с дебелина на косъм), магнетизмът е бил сериозен проблем през по-голямата част от часовникарската история, довеждайки до неточности в показването на времето. Часовниците са особено уязвими, когато са носени от хора, които често пътуват или чиято професия е в сферата на медицината или научните опити, например.

Прочети

Затвори