Затвори
Нямате профил - регистрация
Забравена парола?
Затвори
Профил0
Количка0

Любопитно

Водолазни часовници в Timer.bg

Водолазни часовници в Timer.bg

Независимо дали си професионален водолаз или предпочиташ да се гмуркаш свободен стил, без бутилка, винаги е добре да разчиташ на водолазен часовник. Виж как се тества един водолазен часовник, какво да търсиш при избора и нашите предложения в категория Водолазни часовници.

Прочети

Функция многодишен календар

Функция многодишен календар

Многогодишният (и вечният) календар е компликация, която най-общо казано може да отговори на въпроса “Какъв ден от седмицата е рождения ми ден след 3 години?” по възможно най-лесния начин. Това е една изключително любопитна допълнителна функция, която може да се намери в часовник като допълнение на стандартното отмерване на времето.

Прочети

Хронограф

Хронограф

Хронографът е часовник, който има вградена функция “хронометър”. Тук е важно да направим едно уточнение – на английски тази функция се нарича “stopwatch” - засичане на изтекло време от зададено начало (например при състезание). Тук идва лекото объркване, защото на български тази фукнция се нарича “хронометър” и тя е нещо различно, от понятието “Хронометър”.

Прочети

Турбийон

Турбийон

Устройство, което елиминира влиянието на земното притегляне върху точността на часовника. Принципът на действие е: жироскоп се затваря в системата зъбни колела, която го завърта около оста му веднъж за определено време, така че той не остава в едно положение под влияние на гравитацията.

Прочети

Противоударно устройство

Противоударно устройство

Различни методи се използват, за да подсигури работата на часовника след шок/удар - например специално фиксирани лагери (камъни) на вала, допълнителен корпус и др. В легендата се казва, че по време на парти Бреге, жаден за театрална публичност и с намерението да насочи вниманието към новият си часовник, е всял смут, изпускайки го на пода.

Прочети

Покритие

Покритие

Корпусът може да бъде позлатен или покрит с някакъв цвят, като позлатата може да бъде микронна или PVD. Микронната позлата се постига като върху метала се нанася златен слой чрез електролиза, който може да бъде с дебелина от 1 до 30 микрона.

Прочети

Навигационен часовник

Навигационен часовник

Часовник, който се използва за навигация, основно от пилоти на самолети или моряци. Към днешна дата тези часовници са по-скоро лукс, отколкото необходимост, но в не толкова далечното минало са били важна част от оборудването.

Прочети

Магнитна резистентност

Магнитна резистентност

Магнитните полета са една от основните причини за неточности при часовниците, а към днешна дата те са почти навсякъде. Заради двете деликатни пружини в механичните часовници, едната от които толкова тънка, че се нарича “hair spring” (с дебелина на косъм), магнетизмът е бил сериозен проблем през по-голямата част от часовникарската история, довеждайки до неточности в показването на времето. Часовниците са особено уязвими, когато са носени от хора, които често пътуват или чиято професия е в сферата на медицината или научните опити, например.

Прочети

Водоустойчивост

Водоустойчивост

Водоустойчивостта е често срещан признак, по който биват класифицирани часовниците. За да бъде класифициран, един часовник преминаваа редица тестове в лаборатовни условия, в резултат на което се издава заключение каква е водоустойчивостта му.

Прочети

Автомат

Автомат

Най-простичко казано, часовниците за такъв механизъм не изискват навиване или смяна на батерия, защото трупат енергия от движението на ръката ви. Неудобството се крие във факта, че спират, когато не ги носите известно време, и после отново трябва да се сверяват. Стандартният силов резерв на механичните автоматици ще издържи през цялата нощ, че и половината от другия ден. Добрата новина е, че вече има и модели с 8-дневен енергиен резерв. Предимствата на автоматиците са, че няма нужда всеки ден часовникът да бъде ръчно навиван, повишава се и точността.

Прочети

G-Shock: Третият материал

G-Shock: Третият материал

"Третият материал" - роден в търсенето на абсолютната издръжливост. Революция в материалите на G-Shock

Прочети

Fossil от първо лице

Fossil от първо лице

Fossil черпи вдъхновение както от американския винтидж стил, така и от модерния дизайн.

Прочети

Затвори