Затвори
Нямате профил - регистрация
Забравена парола?
Затвори
Профил0
Количка0
Водолазни часовници в Timer.bg

Водолазни часовници в Timer.bg

Независимо дали си професионален водолаз или предпочиташ да се гмуркаш свободен стил, без бутилка, винаги е добре да разчиташ на водолазен часовник. Да можеш да засичаш за колко време задържаш дъха си или да знаеш колко дълго си бил на повърхостта, е ключът към цялостното ти преживяване и сигурност. Важно е да знаеш тези подробности с точност, защото според тях ще прецениш лимитите, до които е способно да достигне тялото ти. Също така, следейки времето си в дълбините значи, че ще знаеш кога да започнеш бавното изплуване към повърхостта. Следвателно ще можеш да намалиш значително всякакви рискове.

Когато се гмуркаш с екипировка се гмуркаш за по-дълго и по-надълбоко, в сравнение със свободното гмуркане или това с шнорхел. Въздушния ти запас е ограничен и времето е критичен фактор. В следствие на това водолазните часовници са проектирани така, че да издържат на извънредно водно налягане и същевременно да осигуряват животоспасяваща информация, която намалява шанса за потенциална човешка грешка и подпомага цялостното преживяване.

Тези две основни съображения са взети под внимание при създаването на първия водолазен часовник, Omega Marine, през 30те години на миналия век. За да е сигурна работата му под вода, той е бил обвит в каса от неръждаема стомана проектирана да подсигурява устойчивостта. Подложили са го на повече налягане от всеки друг водолазен часовник до момента, както и на висока топлина, студ и дълбочина за дълги периоди от време.

Как се тестват водолазните часовници?

Ако ще носиш водолазен часовник за гмуркане, а не само за стил, най-добре е да се спреш на модел сертифициран по ISO. Това е международно признат сертификат, който потвърждава, че даден часовник може да издържа на влага, налягане и ще работи под вода за продължителен период от време (50 часа при тестване). 

По време на тестване часовникът също така се подлага на температура от 45C за 20 минути, като през това време върху него капе вода, за да се тества за вътрешен конденз. Часовникът ще бъде тестван и за налягането, на което може да издържи, което се прилага и наблюдава в продължение на 2 часа.

Какво да търсиш в един водолазен часовник?

В зависимост от бюджета има различни функции, които да вземеш предвид, при избора на водолазен часовник. Някои модели ще са снабдени с повече от един измервател, който засича изминалото време и ще ти сигнализира или със светлинен сигнал, или чрез вибрация, защото под водата всеки звук е силно заглушен. Други часовници са изработени от съвременен керамичен композит, който е от най-новите материали издръжащи на налягане – повече от титан или стомана. Някои са оборудвани със специално покритие на стъклото, което намалява отблясъците. Стрелките задължително трябва да имат луминисцентно покритие, което да се вижда лесно в тъмното при дистация до 25 см. Водолазния ти часовник също така трябва да има завинтваща се коронка с О-ring, за да е подсигурена водоустойчивостта. За сертификацията по ISO трябва да има някакаъв индикатор, който да се вижда лесно и да показва, че часовникът работи (обикновено минутната стрелка върши тази работа). Оглеждай се и за по-дълга каишка или такава с удължител, за да може да се носи часовника над водолазен костюм. Измервателя за дълбочина не е задължителен - всъщност той се намират при по-малък брой водолазни часовници, но търсенето на модел с наличен такъв измервател зависи основно от личните ти нужди.

Дизайн

Водолазните часовници по принцип са оборудвани с въртящ се безел и за тази екстра има какво да се каже. Самата функция е базова. Преди потапяне маркера за 12 часа на безела се изравнява с минутната стрелка, позволявайки да изминат 60 минути и да се разчитат по безела (може да забележиш, че при водолазните часовници минутната стрелка е голяма и ясно различима). Безела е позициониран така, че ако има някакво неволно движение (побутване, удар), то може да бъде само напред, което в най-лошия случай може да подлъже, че времето прекарано под вода е по-дълго от реалното, но в никакъв случай, че е по-кратко, което би могло да е опасно. Изключително хитър механизъм за сигурност. Стандартно гмуркане трае около 30 минути до час и зависи от дълбочината и подготовката на водолаза. По тази причина обикновено първите 15 минути на безела са оцветени ярко, подсказвайки периода, след който човек трябва да започне да мисли за изплуване.

Колко водоустойчив трябва да бъде един водолазен часовник?

Някои компании продават водолазни часовници с водоустойчивост от 300 м или повече (30 АТМ), което е перфектно за дълбоководно гмуркане. Според някои и 200 м са достатъчни. Според ISO стандарта, за да се класифицира един часовник като водолазен, минималната водоустойчивост трябва да бъде 100 м.

Всички тези дълбочини, погледнати реалистично, са по-големи от това, на което би достигнал един непрофесионалист. Любителите слизат до не повече от 40 метра. Всичко над тази дълбочина става много по-комплексно технически за изпълнение.

Има много противоречия, що се отнася до тестването, което се извършва в изкуствена, контролирана среда, която е далече от това, на което часовникът ще бъде подложен в действителност. Тестването се извършва в лаборатория, в неподвижна вода, а самият часовник е чисто нов. Това, което не може да се пресъздаде, е спонтанната промяна в налягане, когато човек влиза и излиза от водата, смяната на температурата, както и стандартните, дори и малки, удари на корпуса. Остаряването влияе на уплътнителите и по правило компонентите не са така стегнати след определено време на употреба.

Заслужава ли си да си купя водолазен часовник?

Ако искаш такъв, разбира се! Много водолази харесват “обещанието” за водоустойчивост в тези часовници. То е гарантирано до определена дълбочина при гмуркане, а за плуване с шнорхел или други водни активности би трябвало да е непоклатимо. Някои хора харесват специфичните характеристики като по-големите стрелки и въртящия се безел. Може би дори не си запален водолаз, но външния вид и допълнителните функции ти допадат. А ние просто не виждаме основателна причина да не се поглезиш и, в този ред на мисли, ти предлагаме да погледнеш специалната ни селекция водолазни часовници. Всеки от тях можеш да закупиш с карта, наложен платеж или на изплащане с 0% лихва, ще пристигне при теб с безплатна доставка с опция преглед и тест, а за допълнителни въпроси сме винаги насреща!

Тагове: водолазен часовник, водоустойчивост

Затвори