Затвори
Нямате профил - регистрация
Забравена парола?
Затвори
Профил0
Количка0
НОВО: Garmin Forerunner 55 – малък и мощен часовник за тичане

НОВО: Garmin Forerunner 55 – малък и мощен часовник за тичане

Часовникът Garmin Forerunner 55 е логичен наследник на Forerunner 45, но този часовник за начинаещи сериозно надгражда познатите ни модели. Както и при Forerunner 30 и 35, от Garmin се стараят да предложат часовник без ненужни екстри, който е насочен към начинаещи бегачи, но също и към такива, които тичат регулярно и желаят да се придържат към базовите показатели. 45 следва този тренд и докато 55 има много сходни елементи в дизайна, той е оборудван с някои от по-детайлните тренировъчни и аналитични функции обичайно запазени на по-скъпите серии Forerunner. Той е тук, за да ти помогне да разбереш по-добре как трябва да тренираш, кога трябва да тренираш и как да съставиш тренировъчния си план в зависимост от целите, които преследваш.

Основни функции на Garmin Forerunner 55

 • Цена: 399 лв.
 • 20 часа батерия в GPS режим, до 2 седмици в режим смарт часовник
 • 42 х 42 х 11.6 мм
 • Дисплей 1.04'' (26.3 мм) видим на слънчева светлина трансфлективен MIP
 • PacePro стратегии
 • Предложения за дневни тренировки
 • Подобрен съветник за възстановяване
 • Режим триатлон
 • Сменяеми каишки с ширина 20 мм
 • Водоустойчив до 5 АТМ
 • Работи с Garmin Coach
 • Функции за следене и сигурност
 • Цялостен съпорт за Connect IQ Store
 • Памет – 200 часа активности

Дизайн на Garmin Forerunner 55

За разлика от Forerunner 45, който се предлага в два размера – 39 и 42 мм, за Forerunner 55 от Garmin са решили да заложат само на 42 мм модел, като дебелината му е една идея по-голяма спрямо 45 – разликата е 2 мм. Корпусът е от полимер, наличен е в 4 цветови варианта, които могат да се съчетават с 20 мм каишка. Основните цветове са черно, тюркоаз, светло- и тъмносиво. Каишката е тип quick release – лесно сменяема и може да се замени както с оригинална такава от Garmin, така и със заместители предлагани в множество сайтове, стига ширината да е 20 мм.

Часовникът е визуално малък, дори върху по-слаба ръка. Ако ти харесва идеята за часовник, който да не се набива на очи, то Forerunner 55 определено ще ти допадне. Също така е и много лек, което го прави чудесна “компания” за всеки ден. Силиконовата каишка е удобна за носене и е същия тип, с който са оборудвани повечето модели Forerunner. Ако искаш да я замениш с кожена или текстилна, имаш и тази опция. При всички положения визията ще си остане спортна.

Отпред ще намериш 1.04 инчов дисплей с резолюция 208 х 208 който, с изключение на серията Venu, е техническата норма за дисплеи при Garmin. Той предлага силна четимост при всякакви условия и е доста по-щадящ към батерията. С радост заявяваме, че няма никакъв проблем да се вижда ясно както вътре, така и навън, на ярка слънчева светлина. Въпреки малките си размери, той е лесен да разчитане и под вода в басейн, като екранът се обръща, за най-добри резултати.

За да работиш с Forerunner 55 имаш пет физически бутона без тъчскриин дисплей, като бутоните работят по същия начин като при другите модели от серията. Бутонът на 2 часа те отвежда в режим на проследяване, а задържане на бутона на 9 часа влиза в настройките. На гърба е разположен Garmin Elevate сензор за следене на сърдечна честота, който не е най-новият Gen 4 (като при новите моделите Venu 2).

Липсва и PulseOx сензор, което означава, че няма как да следиш сатурацията си през деня или по време на сън. Garmin използва вече универсалното си зарядно, така че ако имаш друг Forerunner у дома, ще може да използваш едно и също зарядно. Водоустойчивостта е 5 АТМ, което означава, че няма проблем да се потапя под вода до 50 метра. Със сигурност е окей за плуване.

Проследяване при спорт с Garmin Forerunner 55

Фокусът на Forerunner 55 е бягането, но е създаден така че да следи и колоездене на открито, както и се справя по-добре при следене на плуване от предходните модели.

Ще намериш специални профили за следене на тичане на открито и закрито и виртуално тичане, което добре се съчетава с тренировъчни апликации като Zwift. Има профили за активности като пилатес и HIIT - те се добавят към часовника през Garmin Connect.

Що се отнася до сензорите, получаваш вграден GPS с поддържане на сателит за Glonass и Galileo. Има Garmin Elevate оптичен пулсомер за следене на сърдечния ритъм продължително, по време на тренировки и функции като Garmin Body Battery Energy монитор и подобрен съветник за възстановяването. Също така имаш и опция за сдвояване с външен пулсомер.

Като повечето GPS часовници, веднъж след като “опознае” зоната на тичане, връзката  с GPS-a се осъществява по-лесно и бързо. Въпреки, че дисплеят е малък, той е достатъчно удобен за проверка на показателите в реално време, като можеш да проследиш дистанция, темпо, време и дистанция за обиколка, пулс и др. Преди да се впуснеш в тичането може да избереш дали да следваш тренировка, да настроиш интервална тренировка и да следваш PacePro планове.

Forerunner 55 не поддържа опция за качване и следене на карти за пътеки на часовника, но може да създадеш такива стратегии директно в Garmin Connect и да ги синхронизираш. Garmin Coach платформата ти позволява да следваш тренировъчни планове за 5к, 10к и полумаратонска дистанция, които могат да се адаптират базирайки се на това дали си изпуснал някоя сесия.

Друга фокусирана върху тичането функция е изчисление за завършване, което позволява да се избере предварително дистанция и ще пресметне на база на твоята история на тичане по кое време би трябвало да завършиш. Това е чудесна функция, ако имаш ограничено време за кратко бягане и можеш бързо да видиш колко време ще ти отнеме. Също така получаваш и дневните предложения на Garmin за тренировка и възстановяване, което дебютира при Forerunner 745. Тези функции се съсредоточават в тренировъчната история и фитнес ниво (на база на сърдечния ритъм в покой), за да помогнат с насоки какво бягане да тренираш и колко време трябва да почиваш между тренировки.

За новаците това са чудесни функции, които предлагат повече структура в тренировките и в голяма степен достоверна информация. Това определено е информация, на която да се гледа като предлагаща насоки, а не като категорична заповед. За по-опитни бегачи някои от по-бавните предложени сесии може да се сторят твърде бавни.

Garmin също така се стреми да внедри функции за сигурност в повече от своите часовници и Forerunner 55 получава функция за засичане на инцидент и асистенция, която изисква часовникът да е сдвоен със смартфона, за да може да се подаде сигнал към избрани контакти, ако изпаднеш в затруднение докато тичаш сам.

Що се отнася до плуването, часовникът също се справя добре – показва измината дистанция, скорост, записи, а може да имаш и удобен автоматичен таймер за почивка, който се включва по схема, на която може да се разчита.

Смарт часовник и следене на здравето при Garmin Forerunner 55

Часовникът работи с Android и iOS. Можеш да видиш ъпдейти за времето, стига устройствата да са сдвоени, както и да контролираш музиката и да имаш достъп до магазина на Garmin Connect IQ. Часовникът предлага достъп за сваляне на различни визии на дисплея, така че ще може да управляваш съвместими апликации, полета с данни и уиджети. Към добаваните смарт функции, Garmin се стреми да предложи и повече по отношение на следенето на здравето.

Наред със стандартните функции за фитнес проследяване, можеш да следиш нива на стрес с помощта на вариращи измервания на пулсомера, дишане на писта, да ползваш дамски тракинг на здравето и да се информираш от енергийния монитор Garmin Body Battery. Повечето от тези функции разчитат на продължително записване на данните от пулсомера, който намираме за доста надежден. Информацията е налична на часовника, но доста по-лесно се възприема и разбира през апликацията на телефона.

Имаш информация и за проследяване на съня – продължителност, запис на фази на съня включително REM фаза и дишане, както и движение по време на сън.

Живот на батерията на Garmin Forerunner 55

Garmin обеща по-сериозна батерия в сравнение с 45. На хартия може да получиш до 2 седмици в смартфон режим, което е без следене на активности и интеракция с часовника за неща като нотификации. Когато се добави GPS може да се очаква време на работа около 20 часа. При смесено използване – пускане на GPS само при тичане и по-сериозна интеракция с телефона няма как да се достигнат тези 2 седмици, но като цяло батерията е надеждна и издръжлива.

В заключение ще кажем, че Forerunner 55 е по-добър часовник за бегачи от 45 благодарение на новите софтуерни решения, които се стремят да подпомогнат максимално тренировките ти. Той комбинира фантастичен набор от функции, които предлагат много повече от базови измервания, всичко това в елегантна и лека “опаковка”. Можеш да намериш новите Garmin Forerunner 55 при нас, в Timer.bg, на цена от 399 лв. Часовникът може да бъде закупен при плащане по банка, с карта, с наложен платеж, както и на изплащане с 0% лихва за определен срок. Ще пристигне при теб с безплатна доставка, в оригиналната си опаковка и окомплектован с всички прилежащи документи.

Тагове: Garmin, Forerunner, смарт часовник, спортен часовник

Свързани продукти

Свързани публикации

Затвори