Затвори
Нямате профил - регистрация
Забравена парола?
Затвори
Профил0
Количка0
Функция многодишен календар

Функция многодишен календар

Многогодишният (и вечният) календар е компликация, която най-общо казано може да отговори на въпроса “Какъв ден от седмицата е рождения ми ден след 3 години?” по възможно най-лесния начин. Това е една изключително любопитна допълнителна функция, която може да се намери в часовник като допълнение на стандартното отмерване на времето.

Разликата между многогодишния и вечния календар е, че при първия има ограничение в изобразените години (например от 2000 до 2045 г.), като това зависи от конкретния модел.

Тази компликация се среща в различни марки часовници, но най-често може да се види при моделите на Orient. Вариантите за откриване на ден или дата са 2 – или посредством коронка - чрез завъртането ѝ, или посредством бутон – чрез натискането му. При модели, които са с натискаем бутон е много важно той да НЕ СЕ ЗАДЪРЖА продължително, а да се натиска последователно, докато не достигнете до желаната позиция на година спрямо месец. Важно е да знаете, че продължителното задържане на бутона може да доведе до повреда в механизма.

За да използвате вашия многогодишен календар трябва да “поставите” годината, която Ви интересува (чрез натискане на бутона или завъртане на коронката), под съответния месец. След това, гледайки датата, можете да видите какъв ден от седмицата е. Ще дадем пример с 1 март 2020. Нашето желание е да разберем какъв ден от седмицата ще се падне. Нагласяме последните 2 цифри на годината – в случая 20, под раздела, в който се намира месец март. Поглеждаме в другия край на дисплея, намираме числото 1 за първи и виждаме, че ще бъде неделя.
 

Тагове: многогодишен календар, вечен календар, календар, часовници

Затвори
Здравейте, изберете как да се свържете с нас.