Затвори
Нямате профил - регистрация
Забравена парола?
Затвори
Профил0
Количка0
Противоударно устройство

Противоударно устройство

Противоударно устройство - Anti-shock/Shock resistance

Различни методи се използват, за да подсигури работата на часовника след шок/удар - например специално фиксирани лагери (камъни) на вала, допълнителен корпус и др.

История:

В легендата се казва, че по време на парти Бреге, жаден за театрална публичност и с намерението да насочи вниманието към новият си часовник, е всял смут, изпускайки го на пода. По онова време това автоматично означавало счупен часовник, но този специален модел включвал “парашутната” удароустойчивост, над която от Breguet работели и в крайна сметка часовникът работел, благодарение на този иновативен механизъм.

В следствие на деликатната си същност и чупливост, физическият удар е може би най-големият враг на механичните часовници, като балансът е най-уязвимата част. Механичният часовник вероятно би могъл да издържи на много други външни влияния, но едно изпускане на пода в банята би било равносилно на дебела сметка за поправка.

В наши дни има дори ISO стандарт за удароустойчивост на ръчни часовници, но предпазните механизми не са били измислени до 30-те години на миналия век. Една от първите и най-известни е системата Incablok, която е много подобна на техническото решение на Breguet. Разработени са и други решения на този проблем. През 1920г. Wyler Geneve представят своят Incaflex – балансно колело, което е защитено по диаметъра си от две извити еластични рамена, които да абсорбират удари.

Часовниците Wyler придобиват популярност заради здравината си и от фирмата започват да ги рекламират с различни публични представяния, включващи пускането на часовници от известни високи сгради. През 1956г. два часовника са пуснати 300 метра от Айфеловата кула, след което е показано, че и двата функционират без забележки. По подобен начин са пуснати още шест часовника, този път от Кулата в Сиатъл, като резултатът е бил също толкова удовлетворяващ.

В крайна сметка системата Incabloc останала най-разпространена. Но устойчивостта на удари не била стандарт при ръчните часовници доста дълго време и до 50-те години счупените баланси били една от най-честите причина за неизправност. От Incabloc не успели да защитят патентованият си дизайн, в следствие на което били разработени много подобни системи. Известни от тях са системата “Kif”, използвана от много компании, както и системите “Diashock” на Seiko и “Parashock” на Citizen.

От тогава от Rolex също са усъвършенствали своя система - Paraflex, като твърдят, че тя има 50% по-добра удароустойчивост, включваща детайли от сплав от ниобий, цирконий и кислород с 10 пъти по-добра устойчивост. От Swatch също разработват нещо подобно, наречено “Nivachoc”, за което казват, че се репозиционира по-прецизно след удар и за първи път привлича внимание, когато е използвано от Breguet през 2006г.

Една от най-новите разработки при удароустойчивостта се появява през 2007г. в часовника на Ulysse Nardin "Innovision", при който се използват еластичността и сухото триене на силикона за създаването на нова система против удари.

Затвори
Здравейте, изберете как да се свържете с нас.