Затвори
Нямате профил - регистрация
Забравена парола?
Затвори
Профил0
Количка0
Магнитна резистентност

Магнитна резистентност

Магнитна резистентност - Anti-magnetic

Има различни начини един часовник да бъде предпазен от магнитни влияния, като крайната цел, разбира се, е часовникът да не избързва или изостава в следствие на такова влияние. Такива, например, са някои модели G-Shock.

История

Магнитните полета са една от основните причини за неточности при часовниците, а към днешна дата те са почти навсякъде.

Заради двете деликатни пружини в механичните часовници, едната от които толкова тънка, че се нарича “hair spring” (с дебелина на косъм), магнетизмът е бил сериозен проблем през по-голямата част от часовникарската история, довеждайки до неточности в показването на времето. Часовниците са особено уязвими, когато са носени от хора, които често пътуват или чиято професия е в сферата на медицината или научните опити, например.

Часовникарите от Vacheron Constantin били сред първите, които експериментирали с анти-магнитни часовници през 19-ти век и създали часовник, който можел да устои на магнитните влияния, като в механизмът използвали паладий. Подобна техника била използвана и от Tissot за техният модел Antimagnetique.

От ICW отговарят на предизвикателството със своят Schaffhausen Pilot’s Watch Mark 11 през 1948г., модел, при който за пръв път е използван вътрешен корпус от меко желязо, който да играе ролята на Фарадеев кафез, за да предпази механизмa от магнитни влияния, като провежда магнитните вълни около, вместо през него. Rolex последвали примера им и през 1954г. представили своя модел Milgauss, лесно разпознаваем по нетипичната стрелка под формата на светкавица. Този модел е “съживен” през 2007г.

През 1957г. Omega представят своя модел Railmaster, които има специално конструиран корпус, циферблат, механизъм и капак, направени от материали, които да защитават от магнитно влияние. Механизмът му е с бакърено покритие и е защитен от двоен корпус и железен капак против прах, правейки го първият часовник на Omega с анти-магнетична резистентност до 1000 гаус. Което ни води до най-скорошната разработка на Omega, представена на изложението Baselworld 2013 – моделът Seamaster Aqua Terra 15,000 gauss.

Този модел, който е от последните иновации при анти-магнитните разработки в часовникарството, използва различен подход. Вместо да се опитват да подобрят класическата, но несъвършена система на вътрешния защитен корпус, от Omega взимат решение да изработят механизъм, в който се използват нежелезни елементи, така че механизмът сам по себе си да не се влияе от магнитните полета. Omega вече имали някой не-намагнетизиращи се компоненти, от силикон и никел например, и те били инкорпорирани в новия дизайн. Oт Omega са заявили, че всички модели ще бъдат оборудвани с анти-магнитни механизми до 2017г.

Затвори
Здравейте, изберете как да се свържете с нас.