Затвори
Нямате профил - регистрация
Забравена парола?
Затвори
Профил0
Количка0
Изцяло метални версии на оригиналния DW5000C G-Shock

Изцяло метални версии на оригиналния DW5000C G-Shock

Трябва да си живял в пещера, за да не си чул колко въодушевена е часовникарската колекционерска общност що се отнася до изцяло металната серия 5000 на G-Shock. Интересното е, че това не е първият път, в който G-Shock се изработва изцяло от метал. Първият такъв модел, конкретно от стомана, е представен през 1996 г., като същата година излиза и изцяло титаниев G-Shock. И те се харесват доста от потребителите, но причината серията от 2018 г. да е толкова успешна за японската компания, може са се сведе до това, че тези модели са стоманени версии на оригиналния DW5000C G-Shock на Kikuo Ibe от 1983 г.

Изцяло металните Casio G-Shock GMW-B5000

Моделите следващи силуета на оригиналния квадратен DW5000C имат собствен глобален култ, който е несравним сам по себе си. Така че може да се предположи, че да направи малко по-груб и тежкарски, и – да не изпускаме – по-успешен вариант на G-Shock с изцяло метален “скелет”, не би било много далече от “мозъка” на компанията. Без съмнение това би бил един много готин G-Shock и, без съмнение, би се продавал като топъл хляб. Защо, тогава, на Casio им отнема толкова време, за да представят пред света първите изцяло метални модели G-Shock?

Kikuo Ibe - създателят на G-Shock Отговорът се крие в трите определящи принципа, които Ibe-San налага, когато изобретява G-Shock. Те са по-известни като концепцията за развитие “Triple-10” (тройно 10). Всеки часовник G-Shock трябва да има водоустойчивост от минимум 10 АТМ (100 метра), 10 години живот на батерията и да може да устои на свободно падане от височина 10 метра. Така, за 36 годишната история на G-Shock, няма нито един създаден модел, който да не отговаря на тези предварително зададени условия.

С все по-честото прилагане на соларната технология при все повече модели G-Shock, 10 годишния живот на батерията почти става даденост. Водоустойчивостта дори на най-обикновените G-Shock-и често е до 20 АТМ. Но когато се вземат предвид нови материали за изработката на часовниците, водоустойчивостта и най-вече издръжливостта на 10 метровото падане, се превръщат в инженерно предизвикателство.

Това, което е важно да запомним, е че квадратната форма на корпуса е напълно преднамерена – тя трябва да поддържа времевия модул и да го предпазва от всякакви външни неблагоприятни влияния, включително удари. Дори със съвременните микроинженерни технологии, законите на физиката диктуват, че такова ниво на прецизност, специфика на изработката и концепцията “Triple G” трудно могат да бъдат успешно съчетани.

Да не забравяме и, че Casio вече не се задоволява с това всички модели G-Shock да отговарят просто на трите 10-ки като изискване. Към момента има един сериозен “бой”, включващ 183 различни теста, които всички концептуални модели трябва да минат преди одобрение. Тестовете включват от ужасяващи падания провеждани от машини, които симулират 10 метрово изпускане с механизъм подобен на прашка, до тестове за водоустойчивост и устойчивост на мръсотия докато механични пръсти непрестанно натискат бутоните на часовника.

Един специфичен тест налага разработчиците от G-Shock да потопят прототипа във вана с доста неприятна течност, която самите те са създали с идеята да имитира корозивния ефект на човешката пот върху часовника. Добави към всичко това, че тестовете постоянно се обновяват и подобряват с помощта на обратната връзка от потребители и наблюденията на екипа и в крайна сметка валидационния процес за всеки новопредложен модел на G-Shock става прогресивно все по-труден.

Създаването на металните модели от серията 5000 означавало, че не само трябва да се измисли правилната архитектура за корпуса, но и да се открие точната сплав от метали, която да издържи 183-те мъчителни изпитания, за да се превърне часовникът в реалност.

Г-н Yuichi Masuda, който е старши изпълнителен директор и член на борда отговорен за продуктовото развитие, както и мениджър на часовникарския бизнес отдел и управлението на бизнес стратегиите, споделя, че инженерите на компанията винаги са били наясно, че пазара на часовници се движи основно от металните модели. Когато на пазара излиза първия G-Shock, през 1983 г., те са разполагали със съвременна за тогава технология, но са можели да използват единствено полимер, за да може серията да отговаря на изискванията, които са имали към нея. След като технологиите са се развили и от компанията са придобили собствено ноу-хау, следващата логична стъпка и страст на инженерите е да създават нови G-Shock модели от все по-предизвикателни материали.

Тази философия е приложима както при новите изцяло метални модели от серията 5000, така и при металните MTG-100 и титаниевите MRG-100T от 1996 г.

Първите изцяло метални часовници G-Shock от 1996 година

Към днешна дата, след като покоряват полимера и стоманата, G-Shock хвърля поглед и към нов, трети материал – карбон. Въпреки, че към момента употребата на карбон се свежда до части от корпуса при кръгли модели, има индикации, че с този материал се експериментира сериозно при прилагането му в по-голяма част от конструкцията на корпуса на G-Shock-ите, както и при други части в различни модели. Тук ще отбележим, че моделът от 2019 G-Shock Gravity Master GWR-B1000 е с изцяло карбонова структура на корпуса. А новите модели от серията GA-2000 са с корпус от полимер, подсилен с карбонови нишки.

Не си мисли, обаче, че от Casio преследват иновациите само относно материали на изработка. В момента компанията има цяло “семейство” от модели G-Shock, които са позиционирани като премиум продукти – основно MTG серията, но и други. Компанията е отделила специално съоръжение в префектура Ямагата, където тези премиум модели се създават.

Производтсвена база Yamagata Premium Product Line CasioВлизайки в производтствената база Yamagata Premium Product Line ти налага да промениш собствения си начин на мислене относно това какво представлява G-Shock. Защото като цяло представата се свързва с безкрайни станции оперирани от роботи сглобяващи хиляди часовници G-Shock в час. Да, в Yamagata има роботи, които са предназначени за продукцията на микро компоненти и обслужването на автоматизирани поточни линии, но Casio се отнася много сериозно към прецизността и високия стандарт в часовникарството, който MTG представляват. Любопитен факт е, че етажът, на който е поточната линия с кварцови механизми е така проектиран, че да може да компенсира неблагоприятните ефекти за механизмите в случай на земетресение.

Това, което оставя най-ярко впечатление, е големия брой хора, които са отговорни за продукцията на часовници в предприятието, и по специално в Premium Product Line. В крайна сметка реален човек, със собствените си две ръце, е този, който регулира механизмите, комплектова дисплеите и стрелките и подсигурява прецизността с микроскоп, след което поставя механизма в корпуса и го запечатва.

Разбира се, може да си кажеш, че това внимание се отделя само на най-високия клас часовници G-Shock и като средностатистически потребител не те засяга особено. Но е важно да запомниш едно – Casio разширява хоризонтите точно с този висок клас, постоянно напредвайки с технологиите и иновациите, и в крайна сметка, при по-ниския клас се използват всичките тези вече отработени позиции. Това е начинът ние, плебеите, да се докоснем до страхотните им постижения в модели като тези от серията Full Metal 5000 G-Shock.

Тагове: Casio, G-Shock, Full metal, GMW-B5000

Свързани продукти

Затвори