ZIIIRO Celeste - НЕтипичните часовници

ZIIIRO Celeste - НЕтипичните часовници

Автор Timer.bg 14/03/2019 Ревюта,

Търсиш ли си готино изглеждащ, привличащ погледите часовник? Моделите на ZIIIRO са всичко друго, но не и конвенционални (да се чете скучни ;) ). ZIIIRO е относително нова компания, и в сравнение с добре познатите гиганти, уникалната им концепция за дизайн е като екстази с щампа smiley face. Така че, ако класическите модели някак не допадат на твоята натура, позволи на ZIIIRO да те спечели с един от техните незабравими модели. Колекцията Celeste е от най-доказалите се за компанията, а в нея са включени аналогови часовници с толкова нетипична визия, че ще ти се стори исктинска главоблъсканица, докато успееш да разчетеш часа. Това ще ти струва точно 331 лв., а по-надолу ще разгледаме защо тази покупка си заслужава всяка стотинка.

На първо място е важно да знаеш, че всички часовници от серията са изработени изцяло от неръждаема стомана в различни, според модела, тонове – можеш да си сигурен, че часовникът е достатъчно здрав, въпреки сравнително компактния му размер.

Начина, по който се определя времето, е чрез двата трансперантни диска, които се препокриват взаимно и са оцветени в интересни преливащи се тонове. Разбира се, числа няма да намериш, вместо тях ще се ориентираш по кореспондиращите на часовете прорези в корпуса на часовника. В трите модела цветовете варират – например в модела Black Mono двата диска са сив и син – първия показва часа, а втория минутите. Гледай къде са отличителните крайни линии на всеки от дисковете и лесно ще разпознаеш точното време. Реално, цветния дисплей е много по-лесен за разчитане, отколкото ти изглежда на пръв поглед. Първоначално може да ти се стори трудно, но след като веднъж разбереш принципа, ще ти бъде не по-трудно от разчитането на всеки друг аналогов часовник. Двата трансперантни диска обикалят в непрестанен кръг, създавайки уникални цветови комбинации по пътя си. Този неповторим “завъртян” преливащ се дизайн е точно това, което прави ZIIIRO толкова различни като концепция и изпълнение в сравнение с болшинството часовници на пазара.

ZIIIRO и техният избор на цветове при създаването на моделите придава неповторим и забележителен акцент както спрямо дисплеите, така и спрямо цялостния вид на часовниците. Моделът Black Mono е изцяло черен със сив и син диск на дисплея, докато Gunmetal Colored и Chrome Colored са с жълти до лимоненозелени и преливащи се сини трансператни дискове, като първия е с тъмносиво покритие, а втория е в класически сребрист метален цвят.

Моделите Celeste са с компактен, изключително изчистен корпус, по размер подходящ и за двата пола – 40 мм. Заради свежите цветове бихме заложили, че дамите по-скоро биха се спряли на Colored моделите, а господата биха се насочили към Black Mono. Това, разбира се, е лично наше размишление, което в никакъв случай не бива да влияе на твоето мнение. Ако си як мъжага, с бицепс като цепеница и длан като XL пица, тогава може би, само може би, този размер не би бил най-подходящия избор, но те подканваме да погледнеш и сериите Eclipse и Saturn, които са с по-големи по размер корпуси и с не по-малко впечатляващи визуално дисплеи.

Дизайнът на Celeste е на първо място минималистичен, с чист и гладък матов завършек на стоманения корпус. Качеството на изработка е изключително високо спрямо цената. И не се лъжи, че само защото марката ти е непозната, часовникът може да е със съмнителни качества – напротив, от ZIIIRO са обърнали сериозно внимание на всеки детайл.

Неща като ситната стоманена верижка тип “mesh”, която приляга чудесно на китката, придават на серията Celeste елегантност и уникалност. Дори на пръв поглед да ти изглежда като най-обикновена плетена верижка, това е най-деликатната и нежна плетена верижка, на която ще попаднеш. Най-готиното е, че нито скубе космите на ръката, нито пък се усеща остра по ръбовете, което е показателно за качеството на изработката и е изключително важно за ежедневния ти комфорт.

За разлика от верижките с отделни линкове, които изискват специални инструменти, за да се нагодят на дължина и да бъдат свалени или добавени линкове, при този тип верижка регулирането на дължината е буквално детска игра и ще можеш да го свършиш сам още с изваждането на часовника от кутията. От долната старана на верижката има специални вдлъбнатини, които да ти помогнат да насочиш и регулираш закопчалката спрямо необходимата ти дължина. Освен това затварянето на закопчалката е изключително удобно и не е трудно да се справиш с един пръст.

Придържайки се към минималистичния дизайн, коронката за сверяване ще откриеш добре прибрана отсрани. В тази връзка е добре да споменем, че всички модели Celeste са водоустойчиви до 3 АТМ – не се изкушавай да се топнеш с него в басейна или под душа, по-ското го заведи на бар ;)

Японския кварцов механизъм не издава тиктакащ звук, даже може да се объркаш, че не работи, след като няма секундна стрелка, по която да се ориентираш. Минус, който бихме могли да отбележим, е, че моделите Celeste нямат фосфоресцентно покритие (няма стрелки, на които да се сложи) или някакъв вид подсветка, което е недостатък, що се отнася до разчитане на часа в тъмното. Но в крайна сметка всички имаме телефони, които рядко са на повече от ръка разстояние, така че не бихме казали, че това е кой знае каква драма.

Ако разпознаването на времето в тъмното е толкова важно, разгледай сериите Eclipse (аналогов модел, оборудван с технологията Swiss Super-LumiNova®) или Saturn (дигитален модел с пълна подсветка).

Всички часовници Celeste пристигат в кръгла защитна кутия, чиито дизайн е толкова пленителен, колкото и на самите часовници. В нея ще намериш и упътване за разчитане на часа, как да настройваш часовника и как да регулираш стоманената верижка спрямо желаната дължина – всичко в детайлни картинки (защото кой има време да чете обяснения, нали).

Моделите ZIIIRO Celeste са сред най-семплите и същевременно най-модерните часовници, на които сме попадали. Да, няма всички допълнителни функции, които можеш да откриеш в други марки и модели, но пък колко от тях са ти и нужни? Тези часовници определено са уникални като стил, с така интригуващ дизайн, че са като откраднати от сета на Sci-fi блокбъстър. Едно е сигурно – ще скриеш шапката на всички и винаги ще имаш тема за разговор, ако се завъди неудобна тишина.