Затвори
Нямате профил - регистрация
Забравена парола?
Затвори
Профил0
Количка0
Как работят часовниците с радио сверяване?

Как работят часовниците с радио сверяване?

През годините са правени редица подобрения в технологично отношение, що се отнася до ръчните часовници, които приемаме за даденост днес. Ранните джобни и ръчни часовници са били по-скоро красив аксесоар, отколкото прецизна машина. С течение на времето, обаче, технологията е напреднала до толкова, че да е възможно да имате красив часовник, който да е и изключително точен.

По-интересното е, че следващата иновация в прецизността при часовникарските технологии, вече е тук. Часовниците с радио сверяване са способни да разрешат един от най-големите проблеми, що се отнася до прецизно отмерване на времето – часовниците често изостават или напредват с няколко секунди на ден. Дори това “загубено време” да е изключително малко, неизбежно е тези секудни да се натрупат и часовникът Ви вече да не е точен.

Радио сверяването решава този проблем, но как точно работи тази технология?

Часовник с радио сверяване

Какво е “Часовник с радио сверяване”?

Часовниците с радио сверяване се свързват към атомни часовници, за да гарантират, че показваното време е възможно най-точно. От Citizen трърдят, че техните модели с радио сверяване имат възможно отклонение от една секунда на 100 000 години. Тези часовници периодично се свързват с местните предаватели на атомни часовници, за да гарантират точността си.

Има предаватели на атомни часовници по целия свят, така че Вашият часовник се свързва с най-близкия в обсег. Обикновено е необходимо да сте в рамките на 500 до 1500 км. от предавател, за да може да се свържете към него. Много часовници с радио сверяване, включително тези на Citizen, се свързват към предавателите през нощта, което гарантира, че часовникът Ви няма да си взаимодейства с някой домакински уред, който би могъл да работи на същата честота и това да попречи на сверяването.

Атомен часовник

Как атомните часовници са толкова точни?

През 1967 г. по Международната системна единица се дефинира, че една секунда е времетраенето на 9,192,631,770 цикъла на радиация (точна дефиниция - “продължителността на 9192631770 осцилации на електромагнитното поле, възбуждащо преход между свръхфините компоненти на основното състояние на 133Cs”). Тъй като това е дефиницията за една секунда, най-точния начин за измерване на време е с изпозлване на цезиев атом. Измерването на времето по този начин се нариза “цезиев стандарт”.

Съществуват атомни часовници, които използват Рубидий или Водород. Те са чудесни що се отнася до краткотрайна точност, но не са толкова прецизни в дългосрочен план.

Кои са следващите стъпки в прецизното измерване на време?

Атомният часовник по цезиев стандарт е най-точният измервателен уред за време към момента, но е интересно да разберем на къде се развива тази технология. Съществуват два любопитни метода, които карат бъдещето на времеизмерването да изглежда много обещаващо.

Първите са експерименталните квантови часовници, които са създадени в последните години и са изключително прецизни. Те не се влияят от температура или магнитни и електростатични полета. През март 2008 г. е разработен експериментален квантов часовник, който към момента на създаването си е най-точния часовник в света с отклонение от не повече от една секунда на един милиард години. Две години по-късно е създаден нов квантов часовник, който е още по-точен, с отклонение от една секунда на всеки 3.68 милиарда години.

Вторите са експерименталните оптични часовници, които изглежда имат потенциала да станат най-прецизните часовници на всички времена. Почти невъзможно е да се опише как работят тези часовници по разбираем начин, но ранните експерименти изглеждат много обещаващо. Докладите сочат, че прецизността им ще предефинира определението за секунда. Отколонението, което се очаква при оптичните часовници, е не повече от една секунда на 15 милиарда години.

Може би някой ден, не толкова далече в бъдещето, радио сверяването на ръчните часовници ще бъде според оптични, а не атомни часовници.

В заключение

Ако изключително точното време е важно за Вас, то часовниците с радио сверяване са един чудесен избор. Citizen, Seiko и Casio произвеждат висококачествени модели с радио сверяване, които едновременно изглеждат добре и гарантират, че винаги ще бъдете навреме.

Също така е вдъхновяващо да следим как се развиват нови форми на прецизно измерване на времето, които в момента се тестват. Никой не знае точно как това ще се използва и как би повлияло на нашите ръчни часовници, но със сигурност очакваме с нетърпение да разберем!

Тагове: радио сверяване, часовник, атомен часовник, технология

Затвори
Здравейте, изберете как да се свържете с нас.