Затвори
Нямате профил - регистрация
Забравена парола?
Затвори
Профил0
Количка0
Ревю: Casio G-Shock GA-100

Ревю: Casio G-Shock GA-100

Да започнем с факта, че този часовник е приятна изненадна както като визия и функции, така и като цена. Не, че има кой знае колко модели на Casio, които да са непосилни от финансова гледна точка, но с оглед на повишаващите се цени при Citizen и Seiko, сме приятно изненадани от този. Часовниците в серията GA-100 са едни от най-добре продаваните и за цената си от около 200 лева, предлагани в богата гама от цветови вариации, колекцията X-Large Combi удря в десятката както феновете на G-Shock, така и хората, които не са толкова запалени по изцяло дигитални дисплеи.

Колекцията GA-100 не идва без своите минуси, но цялостния резултат е един прекрасен часовник. Нарекли са моделите “X-Large Combi” заради по-големия корпус и комбинацията на стрелки (аналогов дисплей) с малки LCD дисплея. Тази комбинация е правена и преди, но тук нещата са се получили много ефектно. Като изключим грубоватия и индустриален вид на часовника, трябва да отбележим, че той разполага с няколко интересни, може би и полезни функции. На първо място е таймер, отброяващ 1/1000 (до хилядни от секундата) – хронографска функция. До колко Ви е необходима толкова точна функция или до колко може да разчитате на прецизността на пръстите си при стопиране на броенето, това не знаем. Знаем само, че Ви е дадена възможността да измервате наистина малки интервали от време, което прави този часовник един истински помощник.

Хронографската функция е комбинирана с дигитален тахиметър по един изненадващ нов начин. Тахиметърът се използва за измерване скоростта на движение, в случай, че можете да зададете предварително дестинация. Да кажем, че искате да измерите скоростта на нещо и можете да засечете кога това нещо е изминало точно 1 километър. В стартовата позиция ще пуснете хронографа и ще гос прете, когато бъде изминат един километър. Използвайки комбинирано няколко от екраните можете да разчетете скоростта на движение. Настроийките на часовника Ви позволяват да нагласите мерните единици (километри, мили), както и изминатата дистанция. Това е любопитна функция, която без съмнение би била полезна на някои хора. Допълнителната аналогова стрелка в горния кръгъл дисплей се изпозлва точно за тази цел. В комбинация с дигиталния десен дисплей можете да измерите скорост до 1000 км/ч. А има и допълнително малко прозорче за скорост над 1000 км/ч!

Въпреки, че имате аналогов дисплей и стрелки за показване на времето, имате опцията да го виждате и в дигитален вариант на долния ляв LCD дисплей. Понякога това е по-лесният вариант - в зависимост от вашите предпочитания или когато е тъмно. Което ни води към един лек недостатък, който открихме в тази серия. Някои от моделите нямат фосфоресциращо покритие на стрелките, но индексите за часовете имат такова. Защо? Не знаем. Моделите разполагат с LCD подсветка, но когато я включите в тъмното, LCD дисплеите не се виждат много добре, а стрелките са трудни за разчитане, особено червената (за часовете) при една от възможните цветови комбинации в рази серия. Не е невъзможно да видите колко е часа през нощта, но трябва да отбележим, че това не е най-добрият часовник за точно тази определена цел.

Други допълнителни функции, с които разполагат моделите, са стандартните за Casio и сериите G-Shock: вечен автоматичен календар, таймер, аларма, световно време, LED осветяване, известяващи звуци и голяма устойчивост. Цената на този модел е толкова съблазнителна, защото липсват някои от прецизните (и оскъпяващи) функции като соларно захранване и радио синхронизиране на часа. Не всички часовници с тези функции са безбожно скъпи, но за да компенсират по-ниска цена, дизайнът на дисплея на серията GA-100 не би бил възможен. Стъклото на моделите в действителност е изключително чисто и позволява много лесно разчитане на циферблата. Най-голямата ни изненада, може би, е, че този циферблат реално е много висок клас – и като качество, и като външен вид. Самото покритие наподобява тухлена стена, а стилизираните дигитални прозорчета са добре разпределени и са в унисон с цялостния стил на G-Shock серията. Симетрията също е добре запазена, за разлика от много други подобни модели.

Корпусът е внушителните 51 мм, но в действителност няма да забележите това носейки го. На китката изглежда по-малък и компактен, в никакъв случай глуповато голям. Цялостната архитектура на корпуса е добре издържана. Допълнителните бутони са в ярки отличаващи се цветове и са лесни за намиране, дизайнът на каишката е приятен и симпатичен. Полимерът, от който е изработена, е по-добър от обикновено. Усещането е нежно, сатенено и със сигурност ще Ви изненада приятно, за сметка на Вашите очаквания за стандартна полимерна каишка. Тя е прикачена с двойни патенти за по-добра подсигуровка.

Като добавка към черно-червения модел, който Ви представяме в този материал, има и други свежи цветови комбинации, които са доста забавни и хващащи окото. Любим ни е бяло-синият модел, а има и един жълт, наподобяващ камион на CAT, който също е доста впечатляващ. Серията е на пазара от известно време, така че можете да разгледате доста различни дизайни, цветови комбинации и дори леки изменения в дисплея. Цялостното ни заключение е, че това е една много добра серия към колекцията G-Shock, особено за хора, които не биха се трогнали много от изцяло дигитален часовник. Макар и с леките си недостатъци, часовниците от серията GA-100 X-Large Combi са едно преживяване, на което да се насладите и едни добре изглеждащи модели, които ще подчератят личния Ви стил по свеж и непринуден начин. Повтаряме – цена около 200 лева!

Тагове: Casio, G-Shock, GA-100

Свързани продукти

Затвори
Здравейте, изберете как да се свържете с нас.